vineri, 28 iunie 2013

Vegetarianul MACROBIOTIC.

"Scopul MACROBIOTICII este acela de a conserva in stare de perfecta sanatate rasa umana si de a crea o noua specie - HOMO SPIRITUS, care sa poata trai o evolutie constanta in directia a noi dimensiuni ale SANATATII, FERICIRII SI PACII."
Michio Kushi 

COMPONENTE NUTRITIVE
- mai multi carbohidrati complecsi;
- mai putine zaharuri simple;
- mai multe proteine nobile vegetale;
- mai putine proteine animale;
- consum mai mic de grasimi saturate;
- consum mai mare de grasimi nesaturate;
- folosirea hranei de calitate, organice;
- folosirea mai rara a hranei modificate artificial si chimic;
- consum mare de alimente in forma integrala;
- consum mic de alimente rafinate;
- consum mare de alimente bogate in fibre naturale;
- consum mic de alimente devitalizate.

CEREALELE INTEGRALE, parte esentiala in regimul macrobiotic.
Fiecare masa trebuie sa compuna 50% cereale integrale.
Consum zilnic:
grau integral, hrisca, mei, orez integral, orz integral, ovaz integral, porumb, secara.
Consum ocazional:
cus-cus, fulgi de ovaz, fulgi de secara, bulgur, gris, mamaliga orez dulce integral, orez salbatic, quinoa.

ZARZAVATURI.
25-30% din hrana zilnica trebuie sa fie zarzavaturi preparate in diverse moduri. 
Conzum zilnic:
Varza, varza de bruxelles, varza rosie, bok choy, cicoare, ceapa, hasma, loboda, kale, patrunjel, praz, dovleac, zuchini, bostan, brocoli, papadie.
RADACINOASE si CIUPERCI .
Conzum zilnic:
Brusture, ridichii, ridichie daikon, morcovi, pastranc, patrunjel si ciuperci shiitake.

Zarzavaturi pentru folosire ocazionala:
Andive, anghinare, castravete, alte tipuri de ciuperci, dovlecei, fasole, mazare, macris, salata romana, telina, sfecla, urzici, usturoi, soia.

LEGUME.
Cu moderatie, 5-10% din hrana zilnica. 
Consum zilnic:
Fasole azuki, boabe negre de soia, linte, naut, tofu.
Consum ocazional:
Soia, bob, fasole alba, verde, mung, mazare uscata.

ALGE.
3-5% din cantitatea zilnica de hrana o reprezinta algele, care pot fi consumate crude, fierte, fripte, prajite, scazute, in saramura sau la aburi.

Sunt permise ocazional FRUCTELE locale, de sezon.
Nu se recomanda consumul regulat de fructe tropicale, care nu cresc natural in zona in care locuiti.

Se accepta OCAZIONAL si in cantitati MODERATE
consumul de PESTE proaspat si FRUCTE DE MARE.

NUCILE se consuma ocazional sub forma de gustare, garnitura sau desert.
Se recomanda: alune, arahide, castane, migdale, nuci.

SEMINTELE se consuma ocazional, uscate, prajite, uscate/prajite si macinate.
Se recomanda: seminte de dovleac, floarea-soarelui, mac, prune, susan.

BAUTURILE recomandate:

Ceaiul din cozi sau crengute de bancha (traditional japonez), ceaiul de orez integral, ceaiul de orz prajit, ceaiul de papadie si cafeaua de cereale. Se pot folosii ceaiuri cu conditia sa nu aiba efecte stimulante.
Se poate conzuma apa de izvor sau minerala insa fara a se face exces.
Nu se consuma apa sau ceaiul cu cuburi de gheata.

Alimente suplimentare pentru consum ocazional:
- peste si fructe de mare, speciile mai putin grase;
- fructe de sezon, gatite, uscate sau proaspete;
- nuci, alune si diferite seminte;
- muraturi, sosuri, condimente fara produse chimice;
- gustari si/sau desert cu indulcitori naturali;
- bauturi nearomatice, nestimulatoare.


In dieta macrobiotica NU sunt recomandate:
- carnea;
- carnea de pasare, ouale;
- produsele lactate (inclusiv iaurt, unt, inghetata, orice tip de branzeturi);
- zahar rafinat, melasa, miere, ciocolata;
- vanilie;
- ierburi si plante aromatice, sau orice alt condiment stimulant;
- sosuri artificiale;
- alcool si bauturi alcoolice;
- fructe tropicale sau subtropicale, sucuri de fructe, bauturi artificiale;
- cafea, ceai negru;
- ceai verde si toate ceaiurile aromate;
- cartofi, inclusiv cartofii dulci, rosii, vinetele, ardeii iuti, sparanaghel, spanac;
- avocado si orice fructe sau zarzavaturi de origine tropicala;
- uleiuri tropicale si maioneza;
- toate alimentele colorate artificial, cu conservanti si tratate chimic;
- toate cerealele rafinate si derivatele lor;
- toate mancarurile produse pe scara industriala.

sursa: "Traieste sanatos cu dieta macrobiotica" autor Michio Kushi.
links
http://en.wikipedia.org/wiki/Michio_Kushi
http://www.michiokushi.org/books.php
http://www.kushiinstitute.org/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu